ממה נגרמת צרבת?
צרבת היא סימפטום הגרם מסיבות שונות. לרוב צרבת מקורה בעלייה של מיצי עיכול חומציים אל הגרון והוושט. מיצי העיכול חזקים וגורמים לצריבה של ריריות הוושט. מכאן מגיעה תחושת הצרבת המוכרת. אולם השאלה הגדולה מדוע עולים מיצי העיכול אל הוושט מלכתחילה ואיך ניתן להקל על תחושת הצריבה.
איך היא באה לידי ביטוי?
צרבת יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות. כולנו מכירים את התחושה של שריפה בגרון עם תחושת בחילה. זו באמת הצורה הכי פופולארית של צרבת.
אבל יש עוד צורות ביטויי והם יכולים לכלול בעירה בבית החזה, דקירות וכאבים בבית החזה. כאבים בגרון ואפילו באוזניים.
7 טיפים להקלה מהירה על צרבת
סובלים מצרבת מעיקה ורוצים להרגיע אותה במהירות? הנה כמה רעיונות איך אפשר לשנות את חומציות הקיבה, לייצר סביבה יותר בסיסית ובכך להפחית ולהקל על הצרבת.
חשוב לזכור כי שיטות אלו נועדו להקלה על צרבת מקומית והם אינם מתאימים למצב בו צרבות הן חלק מבעיית עיכול אחרת כגון דלקת בקיבה, ריפלוקס וכו' [כאן יש מידע על טיפול בגסטריטיס וכאן בריפלוקס]
- שקדים לא לקויים ולא מומלחים
שקדים ללא קליפה עשויים לתרום להקלה על הצרבת. מומלץ להשרות את השקדים במים פושרים למשך 30 דקות ואז לקלף.
ללעוס לאט 2-3 שקדים כל 5 דקות.
- מלפפון קר
מלפפון קר גם יכול לסייע להקלה על צרבות פתאומיות. חשוב לקלף את המלפפון ולאכול מאוד לאט תוך לעיסה ארוכה.
- מיץ כרוב
זו אחת מתרופות הסבתא המוכרות לטיפול באולקוס [כאן מידע על אולקוס].
חשוב להכין את המיץ במסחטת מיצים קשה – זאת אומרת ללא הסיבים של הכרוב. וכן חשוב להכין מכרוב לבן לא סגול.
- מיץ תפוחי אדמה
גם מיץ תפוחי אדמה יכול להביא הקלה מהירה לצרבות. ראשי חשוב לציין כי מיץ תפוחי אדמה לא ממש טעים – אז קחו בחשבון.
לסחוט רק את המיץ מתפוחי האדמה ולשתות מסונן – מעט מאוד כל פעם.
- מים קרים מאוד
מים קרים מאוד יכולים להרגיע את הרירית של הקיבה ולעזור בהקלה על צריבה פתאומית. חשוב ללגום בכמויות קטנות ולאט. לא כמות גדולה מהר.
- זרעי פשתן
זרעי פשתן מכילים חומר שמנוני הקרוי מוצילגים [כאן ניתן לקרוא על צמחים מוצילגים] – חומרים אלו יכולים להקל על רירית הקיבה ולהפחית את הצרבת. איך מכינים?
לשים כף זרעי פשתן בכוס מים רותחים – להשרות למשך 20-30 דקות – לסנן ולשתות את המים [גם כאן הטעם לא משהו, אבל אם יעזור זה אולי שווה את זה].
- שיבולת שועל
דייסה כמו שסבתא הייתה מכינה פעם גם יכולה להקל על התחושה המטרידה. חשוב להכין את הדייסה על בסיס מים נקיים או חלב סויה ללא תוספת סוכר כלל. אפשרי להוסיף מעט קינמון לדייסה.
ממה כדאי להימנע כשיש צרבת?
צרבת נגרמת כתוצאה מריפלוקס שהוא בעצם יציאה של מיצי עיכול לכיוון הגרון. ריפלוקס יכול להחמיר כאשר אוכלים מזונות מסוימים שלרוב הם קשים לעיכול. בין השאר כדאי להימנע מהמזונות האלו:
- אוכל שומני מהחי [בשר בקר/כבד וכו']
- מזון חריף [פלפל שחור/חריף/שיפקה/ג'ינג'ר וכו']
- מזון חומצי [עגבנייה/תפוז/פירות הדר בכלל/לימון וכו']
- צבעי מאכל חומרים משמרים
- תרופות מסוימות [מומלץ לשתות עם הרבה מים]
מתי כדאי לגשת לבדיקה או בירור רפואי
צרבת קלה היא משהו שכולנו חווים בצורה כזו או אחרת. אבל כשהיא מופיעה בתדירות גבוהה, של אחת לכמה ימים – או כשהיא מופיעה בצורה רצופה – כדאי לבדוק מה הסיבה.
בד"כ צרבת היא כמו שאמרנו תוצאה של מצב הנקרא ריפלוקס – אבל ריפלוקס יכול להיות בגלל תזונה לא נכונה וגם בגלל חולשה או רפיון של שריר הוושט.
יש מצבים בהם ריפלוקס וצרבות הם תוצאה של בעיה אחרת במערכת העיכול כגון:
- דלקת בקיבה.
- כיב בקיבה.
- דלקת בתריסריון.
- חומציות גבוהה.
- תת חומציות [חומציות נמוכה].
- חיידק הליקובקטר.
מסיבות אלו כדאי להיבדק ולשלול בעיה אחרת. הבדיקה לקבלת אבחנה היא בד"כ על ידי הכנסת מצלמה קטנה אל הקיבה וכך לראות האם יש דלקת או חומציות או כל דבר אחר.
צרבת בהריון
בהריון צרבות הם חלק שכיח ולרוב הן נגרמות לא בהכרח על ידי אחד הנושאים שצוינו לעיל אלא בגלל הלחץ שיש על הקיבה.
במצב כזה מיצי העיכול עולים למעלה בצורה קלה יותר וגורמים לתופעה.
מאותה סיבה משקל עודף יכול להיות מלווה בהופעת צרבות בתדירות גבוהה – ירידה במשקל היא הפתרון הכי יעיל במקרים אלה.