מה זה ויטמין C?
ויטמין C ידוע גם בשם חומצה אסקורבית. ויטמין סי הוא ויטמין חשוב המשתתף בתהליכים רבים בגוף. בניגוד לבעלי החיים, המסוגלים לייצר אותו, בני האדם אינם מסוגלים לייצרו ונזקקים לו ממקור חיצוני – תזונה או תוספי תזונה.
בשל העובדה כי ויטמין C משתתף בתהליכים רבים וחשובים מומלץ לשים לב לצריכה יומיומית שלו מהמזון.
ויטמין C הינו ויטמין מסיס במים כלומר זקוק למים על מנת להתמוסס. הוא אינו נאגר בגוף ומופרש עם השתן, לכן בעת הצורך יש לדאוג לכמות מספקת לאורך כל שעות היום.
ויטמין C הינו ויטמין עדין ביותר. על מנת לשמור אותו זמין ואיכותי לגוף מומלץ לאכול את המזון בו הוא נמצא בצורתו הגולמית ביותר – ללא קילוף, חיתוך או בישול. כמו כן, מומלץ שלא לאחסן אותו לזמן ממושך ולאכול אותו בעודו טרי.
בבישול מזונות המכילים ויטמין C, מומלץ להימנע מבישול ארוך בטמפרטורה גבוה או בחימום במיקרו. אידוי הינה שיטת ההכנה המומלצת. במידה ומבשלים במים, מומלץ שלא לסנן אותם ופשוט להשתמש בהם.
מה ויטמין C יודע לעשות?
1. לחזק את מערכת החיסון – הן כמניעה והן בזמן מחלה.
2. להגן מפני זיהומים בשל התכונות האנטי – חמצניות שבו.
3. להשתתף בתהליך ייצור הקולגן – החלבון העיקרי ברקמת החיבור, העוזר לאיחוי רקמות ופצעים.
4. לסייע במניעת דימומים – גם מהאף ומהחניכיים.
5. להקל במצבי stress בהיותו חומר מוצא להורמוני הסטרס בגוף.
6. לעזור לפירוק הכולסטרול ולשמור על גמישות כלי הדם – כך הוא מגן גם על הלב.
7. משפר את ספיגת הברזל – במיוחד בעת אכילה, בשילוב עם מזונות המכילים ברזל. כגון: טחינה (עם לימון), קטניות, אגוזים, שקדים וכדומה.
8. משפר קליטת מינרלים. כגון: סידן לעצמות ואבץ המצוי בזרעי דלעת וגרעיני חמניות.
9. מוריד את רמת ההיסטמין ובכך מפחית סימפטומי אלרגיות.
10. מסייע בהתמודדות עם עודף מתכות כבדות בגוף.
11. מסייע בהתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז (באבחנה מבדלת).
12. תורם רבות להתפתחות האינטלקטואלית – גם בקרב ילדים הסובלים מפיגור (במינונים גבוהים בהתאמה אישית).
13. מסייע בהפחתת נזקי עישון.
באיזה מצבים מומלץ ליטול ויטמין סי?
1. למצב חולי כגון – הצטננויות, כאבי גרון, שפעת, ברונכיטיס, אסטמה ודלקות גרון. גם במצבים של חולשה חיסונית – הן בזמן מחלה והן כמניעה.
2. לבעיות עור כגון אטופיק דרמטיטיס.
3. לטיפול בבעיות ודלקות פרקים.
4. לטיפול במצבי אלרגיה.
5. למצבי אנמיה.
6. בזמן הריון – להפיכת חומצה פולית לפעילה ולהגברת ספיגת ברזל לדם.
7. לדלקות חניכיים ודימומים חוזרים מהאף.
8. לפצעים או צלקות שאינם מגלידים.
איפה תמצאו אותו?
9. בכל הפירות והירקות – במינונים משתנים.
10. בפירות הדר ובמיוחד – לימון, תפוז, מנדרינות ואשכולית.
11. בפירות הטרופיים הוא קיים בכמות גבוהה במיוחד. לדוגמה: קיווי, פפאיה, אפרסמון, גויאבה מנגו, כמו כן בתות שדה ופירות יער.
12. בפקעות ורדים – מומלץ להוסיף לתה הצמחים.
13. בירקות- פלפל אדום וברוקולי. ניתן למצוא אותו גם בכרובית, אפונה ירוקה, עגבנייה, נבטים, שעועית ירוקה, תפוחי אדמה וירקות עליים ירוקים.
כיצד נוטלים אותו?
בצורות שונות – קפסולות, סוכריות מציצה, סוכריות גומי לילדים. הצורה המומלצת ביותר- אבקה אותה ניתן לערבב הנוזל כמו מים, מיץ תפוחים טבעי.
בעת מחלה – מומלץ לנטול ויטמין C מיד עם הופעת סימפטומים ולהמשיך לנטלו לאורך כל ימי המחלה.
הדרך האידאלית לנטילת ויטמין סי היא על ידי תזונה ונטילת מולטי ויטמין להשלמה.
כמה נוטלים ממנו?
הצריכה היומית המומלצת:
0-6 חודשים – 40 מ"ג.
6 חודשים- 1 שנים– 50 מ"ג.
1-3 שנים- 15 מ"ג.
4-8 שנים – 25 מ"ג.
9-13 שנים – 45 מ"ג.
14-18שנים – 65 מ"ג (למתבגרות).
14-18 שנים –75 מ"ג (למתבגרים).
נשים מעל גיל 19 – 75 מ"ג.
גברים מעל גיל 19 – 90 מ"ג.
מעשנים צריכים להוסיף כ-35 מ"ג תוספת לכמות היומית.
*הנתונים מתייחסים לאנשים בריאים. יש להתייעץ עם איש מקצוע לגבי מינון מותאם אישית.
מיתוסים הקשורים בויטמין C
- התפוז הוא המקור הטוב ביותר לוויטמין סי מבין כל הפירות והירקות- לא נכון! פלפל אדום מכיל כמויות גבוהות יותר של ויטמין C.
- נטילת ויטמין C מונעת הדבקות בווירוסים – לא נכון. נטילת ויטמין סי עשויה להשפיע על משך זמן המחלה ועל הסימפטומים. זה נכון במיוחד לגבי השלבים הראשונים של המחלה.
כדאי לדעת
1. לרגישים לגלוטן – יש לשים לב שכן המוצר עלול להכיל גלוטן.
2. במינונים גבוהים במיוחד, ויטמין סי עלול לגרום לאי נוחות בבטן ושלשול. התופעות חולפות מיד עם הפסקת הנטילה.
3. נטילת אספירין, משככי כאבים, גלולות למניעת הריון – פוגעים ביעילות הוויטמין.