בוודאי יצא לכם לא אחת להיתקל במקצוע ששמו "יועץ השקעות". סביר להניח שזה קרה בגלל שרציתם להשקיע את כספכם. אולי רציתם לברר מה הן האופציות הטובות ביותר להשקעה. אבל בעולם בו אנו חיים, נדמה שכל אחד יכול לכנות את עצמו יועץ השקעות (ויש גם רבים שעושים זאת). אבל מי בעצם רשאי על פי חוק לעסוק בתחום? ומה מגיע עם הטייטל המכובד?
מיהו יועץ השקעות מוסמך?
על פי החוק, יועץ מוסמך, הרשאי לתת ייעוץ הקשור לכדאיות השקעה – חייב לעמוד בקריטריונים הבאים:
- הוא חייב להיות אזרח או תושב ישראלי.
- חייב להחזיק ברישיון מטעם הרשות לניירות ערך.
- חייב לפעול אך ורק לטובת הלקוח וכמובן גם לפי צרכיו של הלקוח.
- החל משנת 1997, חלה חובת רישוי על כל מי שרוצה לעסוק במתן ייעוץ השקעות או בניהול תיקי השקעות. הדבר עוגן בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, התשנ״ה–1995.
- הוא חייב להיות מעל גיל 18.
- על היועץ להשלים תקופת התמחות וגם לעבור בהצלחה בחינות הסמכה.
- יועץ השקעות לא חייב להיות בעל תואר אקדמי. הוא כן חייב לעבור בהצלחה 5 בחינות. הבחינות הן: חשבונאות, סטטיסטיקה ומימון, דיני ניירות ערך ואתיקה מקצועית, כלכלה, מקצועית א' (ניתוח ניירות ערך ונכנסים פיננסים).
מה זה משווק השקעות?
משווק השקעות הוא בעצם יועץ השקעות, שיש לו גם זיקה מיוחדת לנכסים פיננסים. בעוד יועץ צריך להיות אובייקטיבי בעת מתן המלצותיו ללקוח – משווק מנסה לשכנע את הלקוח להשקיע את כספו בהשקעות שהוא קשור אליהן. משווק יכול לשכנע את הלקוח להשקיע בקרן נאמנות מסוימת. אבל יועץ השקעות יציע ללקוח מספר קרנות שיכולות להתאים לצרכיו.
מיהו יועץ השקעות פרטי?
זהו יועץ הפועל באופן עצמאי ולא במסגרת פעילותו של בנק או בית השקעות מסוים. לאותו יועץ יש רישיון מטעם הרשות לניירות ערך. היועץ הפרטי מחויב להעניק את אותם השירותים של יועץ בבנק או כל גוף פיננסי אחר. יועץ פרטי, מעניק ללקוח שירות ייעוץ מותאם אישית, שעל ידי יועץ טוב יכול להביא גם לתוצאות טובות. אבל, לא לשכוח שתפקידו גם לחסוך כסף, על ידי הוזלת עמלות וחיובים שונים, הנגבים מהלקוחות על ידי הבנקים. תפקידו של יועץ פרטי הוא לחסוך, להיות זהיר, לייצר תשואה קבועה, השקעות מותאמות אישית ללקוחות ותוצאות טובות במיוחד.
איך יועץ יכול ואמור לסייע לכם?
באמצעות יועץ מקצועי, תוכלו להשקיע ישירות באגרות חוב, מניות או במכשירים שונים, המאפשרים פיזור השקעה. הכוונה היא לאמצעים כמו: קרנות נאמנות, תעודות סל, קרנות מחקות ועוד.
בכל דרך שבה תבחרו, חשוב לדעת – יועץ השקעות, כשמו כן הוא, יועץ בלבד. הוא אינו רשאי לקבל החלטות במקומכם. תוכלו לשאול אותו שאלות, להתייעץ איתו, אבל תצטרכו לדעת מה לשאול ולהבין את התשובות. בסופו של דבר תצטרכו להחליט בעצמכם מה לומר לו לקנות או למכור. לא לכל אחד זה מתאים.