מהי רעלת הריון? על דרכי האבחון וההשפעה

מהי רעלת הריון? האם היא מסוכנת לאם ולעובר? מה הם התסמינים? איך מאבחנים ומטפלים בה? עד כמה התופעה נפוצה ובאיזה שלב של ההריון היא מופיעה?

רעלת הריון ("TOXEMIA ECLAMPSIA-PRE") הנה תופעה שאינה ניתנת לחיזוי. הסיבה למחלה אינה ברורה ופוגעת בכ-5 אחוז מהיולדות.
    
אבחון רעלת נעשה על ידי איתור עליה בלחץ הדם. לחץ דם המגיע ל-140/90 (או יותר), זאת כאשר בתחילת ההריון היה נמוך יותר, נחשב ללא תקין ומחשיד שיש רעלת. גם אם ערכי לחץ הדם גבוהים מהרגיל: ערך הסיסטולי (הגבוה מבין השניים) ביותר מ-30 או אם הדיאסטולי (הנמוך מבין השניים) עולה ב-15. זה גם מצב הנחשב כעליה בלחץ הדם (למרות שלא הגיע ל-140/90). מצב זה גם מחשיד שיש רעלת הריון ומחייב הפניה לרופא או לבית חולים. לפעמים עליה בלחץ הדם תהיה מלווה גם בבצקת ומציאת חלבון בשתן.
    
רעלת שכיחה יותר לקראת סוף ההריון ויכולה להיות בדרגה קלה עד חמורה מאד.      

תסמיני רעלת על ההריון

הופעת בצקת כללית, נפיחות בפנים, בעיניים, ובאצבעות הידיים. לעיתים יופיעו כאבי ראש. כאשר יש רעלת קשה, יופיעו גם כאבי ראש עזים, טשטוש ראיה ונקודות שחורות לפני העיניים. יכולה להיגרם עליה חדה במשקל של יותר מ-2 קילו בשבוע בעקבות אגירת נוזלים.    

תופעה המהווה סכנה לאישה ההרה ולעובר

 1. הסכנות לאישה ההרה: יתר לחץ דם עלול לגרום לשטפי דם במוח, אי ספיקת לב, פגיעה בכליות, בכבד והפרעות בתפקודי קרישת הדם. ברב המקרים לא מתרחשות תופעות כאלה. זאת בזכות שיטות המעקב המתקדמות והטיפול הצמוד. למרות זאת, עדיין יש להתייחס לנושא ברצינות, להמשיך במעקבים של מדידות לחץ דם, שתן לחלבון, ועליה במשקל. 

2. הסכנות לעובר: תתכן פגיעה בתפקוד השליה. עקב כך גם ירידה באספקת הדם לעובר, דבר המשפיע ישירות על צמיחת העובר. במקרים חמורים מצב זה עלול לגרום אף למות העובר.
    
כל מקרה נבדק לגופו וההחלטה על הטיפול עשויה להיות שונה ממקרה אחד לשני. חלק מהנשים תמשכנה רק במעקב של לחץ דם, חלק מהנשים תתאשפזנה בבית החולים לטיפול מתאים. במקרים מסוימים עלולים להחליט גם ליילד את האישה. בדרך כלל סימפטומים של רעלת הריון חולפים לאחר הלידה. אולם יש להמשיך למדוד לחץ דם גם לתקופת מה לאחר הלידה עד שלחץ הדם מתייצב.

מעוניינים בפרטים נוספים עבור המוצר/השירות עליהם נכתב במאמר זה? השאירו למטה פרטים ונעביר אותם לבעל המוצר/שירות