איך תדעי שאת ממש לפני לידה?

איך יודעים שאת לקראת לידה? איך מבדילים בין צירים מדומים לאמיתיים? איך מזהים את הרגע שבו צריך להגיע לבית החולים כדי ללדת את התינוק?

ניתן לחוש ולראות בשינויים שונים החלים בגוף האישה לקראת לידה. מדובר בימים ובשבועות טרם התחלת הלידה. בלידה ראשונה ניתן לחוש לפעמים בירידת גובה הרחם כשבועיים לפני הגעת התינוק. ירידת הרחם נגרמת כתוצאה מכניסת ראש התינוק לאגן ומוכנות לקראת המעבר בתעלת הלידה. האישה חשה הקלה בנשימה  ותכיפות במתן שתן כתוצאה מהלחץ המופעל על ידי העובר בתחתית האגן. 

 בלידות חוזרות נשים חשות ביותר כאבי גב תחתון, וצירים בלתי סדירים. בימים האחרונים שלפני הלידה מופיעים חלק מהסימנים הבאים: הופעת צירים בקצב גובר והולך, הופעת פקק רירי, ירידת מים, ודימום. להלן הסבר על משמעות סימנים אלו, ועל ביצוע מעקב במידה ולא מופיעים בתום השבוע הארבעים.

צירים

 צירים הנם חלק מהתהליך הביולוגי בגוף האישה שמכווץ את הרחם ומכין את הגוף ללידה.

צירי הלידה מאופיינים בכאב פתאומי שעולה בעוצמתו ונרגע כעבור 30 -60 שניות וחוזר בגלים. הצירים מתחילים בדרך כלל מהגב – מרגישים כאב חד בחלק הגב התחתון ובהדרגה הכאב ממשיך לכיוון הבטן כמו חגורה. לפעמים מרגישים ציר או שניים ביום וזה חולף. כל עוד הצירים מופיעים פעם ביום  אין צורך לגשת לחדר לידה. ביום הלידה הצירים נעשים תכופים וסדירים, ומרווח הזמן בין ציר לציר הולך וקטן. לקראת הלידה, הפרש הזמן בין הצירים הוא מספר דקות, וכל ציר אורך כדקה בעוצמה הולכת וגדלה.

 מתי להגיע לבית חולים?

בדרך כלל מומלץ להגיע לחדר לידה כאשר הצירים הם כל 5 דקות לערך. אך אתן צריכות לסמוך גם על החוש שלכן. אם משהו לא נראה לכן, יש ירידה בתנועות העובר, או שהכאבים שלכן קשים מנשוא אפילו שתדירות הצירים נמוכה, רצוי לסור לחדר הלידה. שם יערכו לכם מוניטור שיבדוק את עוצמת ותדירות הצירים ודופק העובר. כמו כן יבדקו את פתיחת צוואר הרחם, ולפי התוצאות שיתקבלו יחליטו אם לקבל אתכן או לשלוח אתכן חזרה הביתה (להמשך המתנה להתקדמות הצירים).

ישנם מצבים בהן נשים אינן מודעות שיש להן צירים. הן חשות בכאב בטן שלפעמים מוביל לשלשול, ללא כאבי גב. אך ברוב המקרים אין זה כך. יש להבדיל בין צירים אמיתיים לצירים מדומים ("ברקסטון היקס"). צירים מדומים – חשים בהם החל מהשליש השני להריון. מרגישים התכווצויות בלתי סדירות בבטן, הבטן מתקשה ולפעמים אף חשים בכאב חזק. זו תופעה נורמלית שכל אישה חשה בה בשלב כל שהוא, במהלך ההריון.

לקראת לידה: מהי ירידת מים?

ירידת מים יכולה להופיע כדליפה איטית או כפרץ של מים ללא שליטה, תוך כדי הליכה או בזמן מנוחה.

פרץ של מים לא קשה לזהות. המים פורצים ללא שליטה, ואינך יכולה להתאפק. צבעם בדרך כלל שקוף ולבנבן וריחם לא כל כך נעים. במצב כזה עליך לפנות לחדר לידה בהקדם האפשרי. משמעות ירידת המים היא שנוצר פתח המהווה מקור מעבר לזיהומים ולכן צריכים להיות בבית החולים תחת פיקוח. בדרך כלל לאחר מספר שעות יתחילו הצירים. ישנם מצבים שצבע המים עכור וכהה מאד (נקראים גם מים מקוניאליים). הצבע נובע מפעילות מעיים של העובר. מצב זה מרמז על מצוקה עוברית ועליך לפנות בדחיפות לחדר לידה.

במקרים של ירידת מים בדליפה איטית, מרגישים רטיבות קבועה בתחתונים. צריך להבדיל בין רטיבות שנובעת מהפרשות מרובות ו/או רטיבות שנובעת מדליפת שתן שיכולה להיווצר בגלל הלחץ שיש על כיס השתן ע"י הרחם. לחץ זה גורם לבצקת בכיס השתן, הספינקטרים של כיס השתן יעילים פחות ואז בזמן שיעול או צחוק קיימת בריחת שתן. אם את בטוחה שהרטיבות היא משתן או מההפרשה שלך אין בעיה. אך אם יש בידך ספק שאולי זו דליפה של מי שפיר, אל תהססי ופני מיד לחדר לידה ושם יתנו לך נייר כימי מסוים להניח על הפד בתחתונים ולפי שינוי הצבע יודעים אם זה שתן או מי שפיר. אם מדובר במי שפיר אזי יש צורך באשפוז השגחה וטיפול בהתאם.

פקק רירי

קיים פקק רירי החוסם את פתח צוואר הרחם. צבעו ורדרד סמיך וצמיגי. פקק זה יכול להשתחרר מספר ימים או מספר שעות לפני הלידה וזהו אות מבשר לקראת הלידה. שחרור הפקק הרירי לא קורה אצל כל אחת לקראת הלידה, אך מי שזה קורה לה לא צריכה להיבהל, זהו לא דימום ואין צורך לפנות לבית החולים.

דימום לקראת לידה: זה מבהיל

 להבדיל מפקק רירי בדימום יופיע דם אדום טרי. הוא יכול להופיע בטפטוף קל או בדימום מסיבי יותר. בכל מקרה זהו מצב מסוכן ביותר שיכול להצביע על הפרדות שליה. הפרדות שליה יכולה להיות חלקית עד מלאה. הפרדות חלקית גורמת למצוקה עוברית וקיימת סכנה להגיע להפרדות מלאה שבעקבותיה נפסקת אספקת הדם לעובר והוא ימות תוך מספר דקות. לכן בכל מקרה של דימום עליך לפנות באופן בהול ביותר לבית החולים. מצב זה מסוכן גם לאישה ולכן חשוב להגיע במהירות לבית החולים ושם יחליטו אם אכן זו הפרדות שליה, באיזה שלב ההפרדות ורמת הדחיפות ליילד את התינוק.

 מעקב מוניטור

אם הגעת לשבוע 40 ועדיין לא התעוררו סימנים מבשרי לידה, יש להגיע עם הפניה של רופא נשים למוניטור בקופ"ח יום לאחר התאריך המיועד, או לפנות לבי"ח לבדיקה. לפי תוצאות המוניטור יוחלט האם להמשיך במעקב מוניטור, או שיפנו אותך לבית היולדות.

מעוניינים בפרטים נוספים עבור המוצר/השירות עליהם נכתב במאמר זה? השאירו למטה פרטים ונעביר אותם לבעל המוצר/שירות