אלרגיה – הגדרה: רגישות יתר הנגרמת על ידי חשיפה לחומר חיצוני הגורם לעליה בתגובתיות בחשיפה הבאה. על ידי הרחקת הגורם ניתן למנוע את המחלה או להביא להחלמתה. לדוגמה, אלרגיה למזון כמו אלרגיה לחלב פרה. אלרגיה זו מתבטאת על ידי הופעת שלשולים לאחר שתית בקבוק חלב, ובהמשך התגובתיות מחמירה ומתבטאת בשלשולים קשים כבר בחשיפה לטיפה הראשונה של החלב.
ישנם אנשים שונים הנוטים מבחינה גנטית לחלות במחלות אלרגיות כגון: מחלות אסטמה, נזלת אלרגית, אלרגיה של העור – אטופיק דרמטיטיס ואלרגיה למזון. המשותף לכל המחלות האלרגיות הוא הופעת האלרגן IgE בדם, באבחון אימונולוגי.
אלרגיה למזון – הסיבה להתפתחות אלרגיה בתינוקות היא חוסר בשלות המעי ומתן אוכל מוצק, המעלה את כמות האלרגן IgE ונטייה לפתח אלרגיות בגיל מאוחר (6-7).
תגובה אלרגית למזון באה לידי ביטוי באופנים קליניים שונים ומגוונים כגון שלשולים וברונכיט ספסטית. אלרגיה למזון היא הגורם הבודד השכיח ביותר לתגובה אנפילקטית (גודש בלוע וחסימת דרכי הנשימה).
תינוקות עשויים לפתח רגישויות ותופעות לוואי למזון שאינן אלרגיות. רגישויות נובעות מרגישות לתרופות מסוימות או מחוסר באנזים מסוים בדרכי העיכול, או ללא כל סיבה ידועה.
אלרגיות ניתנות לזיהוי על ידי בדיקת דם או לפי אבחנת הרופא על פי הסימפטומים הספציפיים.
אלרגיה לחלב ואי סבילות למזון
אלרגיה לחלב – אלרגיה לחלב פרה הנה האלרגיה המוכרת ביותר בגיל הינקות והילדות. חלב פרה הינו המזון הראשון והשכיח ביותר אליו נחשף התינוק שאינו ניזון בלבדית מחלב אם. התגובה האלרגית גורמת באופן מידי לתגובה במערכת העיכול, עור, נשימה ועד אנפילקסיס ומוות במקרים קיצוניים.
היא יכולה להיות רק באחת המערכות כגון אורטיקריה – התפשטות כתמים אדומים על פני העור, או שלשולים והקאות, או קשיי נשימה. התגובה בדרך כלל סמוכה לחשיפה בתוך דקות עד שלוש שעות לכל היותר.
מחקרים מראים על נתונים ש-2.5% מהילדים סובלים מרגישות לחלב פרה. ב-60% מתוכם ניתן להוכיח תגובה אלרגית על בסיס המצאות הנוגדן IgE. רוב התינוקות מאבדים את הרגישות בתוך 3-4 שנים. אולם חלקם נשארים אלרגיים לחלב לכל החיים.
מי שסובל מאלרגיה לחלב פרה, ב-90% מהמקרים יהיה אלרגי גם לחלב עזים וכבשים. אם אובחנה אלרגיה לחלב פרה, קיים סיכוי גבוהה מעל ל-90% שהתינוק יוכל להיזון מחלב על בסיס סויה. הסיכוי לפתח אלרגיה גם לסויה הוא %1. תינוק האלרגי גם לסויה יכול להיות ניזון מהידרוליזה של חלב פרה כמו הנוטרמיגן או פרג'סטמיל.
אי סבילות למזון
מדובר ברגישות שאינה אלרגיה, אבל בעלת תגובה הדומה לתגובה אלרגית. תגובה המתבטאת רק במערכת העיכול וגורמת לבלבול בין אבחנה של אלרגיה לבין אבחנה של רגישות למזון.
הרבה מאוד סוגי מזון יכולים לגרום לנו לתגובת אי סבילות. לבעיות עיכול, בעיות נשימה, גזים, מתח, ועוד. תגובה אלרגית לעומת זאת, נגרמת רק מקבוצה ספציפית של סוגי מזון. חמישה סוגי מזון הם האחראיים לכ-90% מהאלרגיות. מדובר בביצים, חלב, חיטה, דגים ובוטנים.
אבחון
אלרגיה לחלב פרה ניתנת לאבחון על ידי תבחין עור או בדיקת IgE ספציפי. תבחין העור הנו קל לביצוע ואמין – על ידי ביצוע שריטה קלה על פני העור. תבחין עור מתחת לגיל שנה אינו אמין.
אלרגיה אינה נגרמת מחלבון אחד אלא ממספר חלבונים. אבחון אלרגיה בתינוקות נעשה על ידי אלימינציה של האוכל, בדיקות מעבדה, סיפור של ההורים, ו Challenge test
במקרים של רגישות או תופעות לוואי למזון שאינן אלרגיה, הסיבה לא תמיד ידועה. תבחין העור תמיד שלילי. הסימפטומים מתחילים רק שעות מהחשיפה ולא מידי, ואין תגובה אנפילקטית.
אי סבילות לסוכר החלב – הלקטוז
סיבות נוספות הגורמות לרגישות לחלב פרה בגוף הן תגובות שאינן קשורות למערכת החיסון והן נובעות מאי סבילות לסוכר החלב – הלקטוז. תפקידי הלקטוז הם: מקור אנרגיה, עזרה בספיגה של ברזל וסידן, מגיע בחלקו למעי הגס ועוזר בעיכול עם חיידקים. התסמינים הקליניים לאי סבילות ללקטוז הם: שלשולים, גזים, נפיחות וכאבי בטן.
הטיפול הוא על ידי הורדת כמות הלקטוז בתזונה באופן מבוקר עם כמות לקטוז מקסימלית מומלצת לאותה ארוחה. אין להימנע ממזונות המכילים חלב שכן הימנעות ממוצרי חלב תוביל לספיגה בלתי מספקת של סידן ולהגביר את הסיכון להתפתחות אוסטאופורוזיס ויתר לחץ דם. צריכת חלב עם מזונות נוספים משפרת את הסבילות ללקטוז.
אנזים הלקטאז אחראי לספיגת הלקטוז. הלקטאז מצוי ברמות גבוהות בחלק העליון של המעי הדק ורמתו פוחתת בהמשך המעי, ובקולון לא ניתן למצוא אותו כלל. אי סבילות ללקטוז מתבטאת בתסמינים הנובעים מעיכול לקוי של סוכר החלב עקב רמה בלתי מספקת של האנזים לקטאז במעי ביחס לכמות הלקטוז הנצרך. לקטוז לא מפורק הוא גורם אוסמוטי וכאשר הוא מגיע למעי הגס הוא גורם לשלשול. מחסור מולד בלקטאז הוא פגם מולד ונדיר במטבוליזם. צריכת כמות גדולה של לקטוז ביחס לכמות הלקטאז הנדרשת לפרוק הסוכר משפיעה על התסמינים. ככל שעולים בכמות צריכת הלקטוז במשך היום ניתן יהיה לחוש יותר בתסמינים.
אלרגיה במזונות אחרים
מחקרים הראו שדחייה במתן אוכל מוצק לתינוקות לגיל 6 חודשים הורידה את הסיכוי לחלות באקזמה.
אלרגיה לסויה- לרוב מופיעה בשלב מאוחר יותר בחיי התינוק. השכיחות של תינוקות אלרגיים לסויה עומדת על 1% בערך, ולרוב עוברת תוך 7 שנים. לא ידוע על מבוגרים הסובלים מאלרגיה לסויה.
בוטנים ואגוזי עץ- הסימפטומים של אלרגיה באים לידי ביטוי לרוב על ידי המצאות נוגדני IgE, והופעת סימנים מידיים עם החשיפה לבוטן או האגוז של פריחה עורית, קוצר נשימה ותגובת מעיים. אגוזים ובוטנים אחראיים לכשליש מהפניות לבית חולים עם תגובה אנפילקטית. מעט מבוגרים אלרגיים לבוטנים ואגוזי עץ, כנראה שהנטייה לאלרגיה עוברת עם הזמן.
מידע נוסף
מחקרים לא הוכיחו קשר בין אכילת חלב ומוצריו לבין שינוי בתפקודי הנשימה וליחה. כל המחקרים נכשלו להוכיח הקשר. מזון באופן כללי גורם לאסטמה ולאו דווקא חלב. הנקה משפיעה על הפחתה בתחלואת אסטמה בגיל 6 שנים. אין מספיק עבודות היכולות להוכיח אם יש או אין קשר בין חלב לאסטמה.
ידוע על קשר בין התפתחות אלרגיה בסמיכות לפעילות גופנית מאומצת.